för 3 år sedan

Nå högre ROI med hjälp av rätt eventplanering

Statistik visar att det fortfarande är fåtal organisatörer som faktiskt följer upp på “leads” skapade under en mässa eller ett event. Eftersom det är ofta en stor del av den årliga budgeten läggs på just mässor och event så är det också viktigt att se till att varje lead eller kontakt verkligen följs upp för att maximera chanserna att omvandla en lead till en kund.

Event, workshops, seminarier och mässor är ett utmärkt sätt att hitta nya kunder samt bygga nätverk men även för att hålla personliga möten. Dock vill många företag gärna nå ännu högre mål gällande ROI (Return of investment) efter till exempel en mässa.

Nedan går vi igenom ett par tänvärda punkter

Ditt budskap

Börja med att tänka igenom ditt budskap, vad vill ni egentligen nå ut med? Se till att alla i organisationen följer och delar samma värdering. Diskutera er fram till det bästa möjliga alternativet men kom ihåg, en besökare på ett event är oftast där för att lära sig saker, inte för att höra en sales pitch! Med sagt, så är det viktigt att vara konsekvent med meddelandet man vill nå ut med.

Sätt upp mål

Klara mål med vad man vill få ut av ett event, workshop eller att ställa ut på en mässa är extremt viktigt och kan tänkas vara självklart men det är obegripligt många som inte ens funderar på detta förrän efteråt. Sätt upp mätbara mål, t.ex. antal besökare, hur många leads som skapas, antal uppföljningsmöten efter eventet, summa gällande försäljning etc.

Skapa värdeökande material (content) före, under och efter ditt event!

Som med mycket annat inom marknadsföring så är en väl genomtänkt strategi viktig. Genom att skapa värde för kunden så kommer personen komma tillbaka. Det ligger mycket jobb bakom en bra content-strategi men det är väl värt alla timmar man lägger ner. För att göra det enklare så kan man bryta ner det i delar.

Före eventet:
Sprid ordet! Se till att så många som möjligt hör talas om eventet. Gör snygga inbjudningar, videopresentationen, eventwebbsidor.
Läs mer om hur du skapar hype inför ett möte här!

Under eventet:
Att skapa relevanta dokument och presentationer för hela eventet är självklart. Men lägg gärna lite extra kraft på att skapa extramaterial och dokument för att göra ert företag till en källa för information. Tänk er marknadsföring som en trestegsraket: Medvetenhet, jämförelse, urval. Skapa material för var och ett av dessa event, exempelvis utbildande material för att öka medvetenheten. Köpguider och checklistor för att kunna jämföra och slutligen faktablad, customer case stories, produkt demo etc för att kunna göra sitt urval.

Efter eventet
Nu är det dags att prova din nya kommunikationsplan. Smid medans järnet är varmt eftersom det oftast är precis dagarna kring och efter ett event som det är mest troligt att man får positiv respons. Var väl förberedd och kom ihåg att målet är att ge mervärde till besökaren, inte att förmedla en “sales pitch”. För att skapa mervärde till deltagaren kan du exempelvis ge en kort sammanfattning av eventet med dina lärdomar. Det kan även vara att du skickar material riktat mot något ämne ni diskuterat under eventet eller varför inte en inbjudan till liknande seminarium eller rekommendation på annat möte

Våga vara digital - även efter mötet/eventet

Skapa en lista innan mötet på personer du skulle vilja träffa under eventet. Använd sociala medier och connecta gärna med dessa personer, introducera dig och boka in att mötas under eventet. Dela hashtaggar och att du kommer delta på mötet. Efter eventet är det viktigt att inte glömma att använda sociala medier! Posta citat från en talare eller dela dina lärdomar efter mötet. Ha en öppen diskussion på exempelvis LinkedIn samt posta bilder på instagram etc från eventet.

Följ upp

Som nämnt tidigare så är det oförklarligt många som missar denna enkla detalj. Det är extremt viktigt att följa upp och få in viktigt information för att kunna förbättra inför nästa event eller marknadsföringsaktivitet. Ett bra sätt att göra detta är genom enkäter! Fick deltagarna ut det dom förväntade sig av mötet? Skulle de rekommendera en vän att delta? Finns det något som inte fungerade bra?

Läs mer här:
Så här bygger man upp enkäter!
Skapa hype inför ditt event!