för 4 år sedan

”När vi öppnar upp och möts utan roller, skal och fasader, mår vi alla bättre är min övertygelse. Där vi gör något gemensamt, oavsett vem vi är, för en god saks skull.”


Efter ett antal år som marknadsförare i IT-branschen och detaljhandeln, valde hon att gå sin egen väg. Där hennes driv och glädje fick ta större plats. Utveckling genom rörelse, glädje och medveten förståelse är ledorden som sammanfattar den stolta norrländska coachen och projektledaren Rebecca Krantz. 

”Vi är inte stöpta i samma form och ska inte bemötas med metoder och modeller som vill agera som att vi är det. Det är inte då den riktiga och äkta förändringen sker tror jag.”

2014 arrangerade Rebecca sitt första välgörenhetsevent ”Move by heart”, vars syfte är att alla intäkter ska gå direkt till en välgörenhetsorganisation som arbetar för utsatta barn på något sätt. Intäkterna för årets event går oavkortat till organisationen ECPAT.

I år är målen ännu högre och förhoppningen är att detta välgörenhetsevent ska kunna arrangeras varje år.

”Denna dag rör vi oss med hjärtat. När vi öppnar upp och möts utan roller, skal och fasader, mår vi alla bättre är min övertygelse. Där vi gör något gemensamt, oavsett vem vi är, för en god saks skull.” 

  • Vad är ECPAT och varför valde du att stödja dem?

-ECPAT är en barnrättsorganisation som arbetar för att bekämpa barnsexhandel, både IRL och på nätet. Nätet är en enorm arena att spela på, och insatser behövs i takt med det digitala växandet. Barn och ungdomar har stora delar av sitt liv på olika plattformar idag, det utnyttjar förövare.

Det blir också enklare att handla med barn över landsgränser. För barnsexhandel finns i Sverige och i många andra delar av världen.

På Filippinerna säljer familjer sina båtar och köper istället datorer där de kan sälja sina barn till förövare på nätet. En lukrativ business i stället för att fiska.

Vår uppgift blir att stödja ECPAT i deras arbete att stoppa denna utveckling genom att informera, arbeta mer med polisen på plats och hitta förövarna som gömmer sig bakom skärmar världen över, och i alla samhällsklasser.

Jag vill lyfta ECPAT:s arbete än mer. Jag vill hjälpa till och bidra med den kunskap de vill nå ut med till fler. Kunskap är enda sättet att minska förövarnas framfart. Vi vuxna behöver förstå det digitala mer, istället för att sucka åt barnen tid på plattor och mobiler.

Vi behöver också hjälpas åt att sprida information till våra barn och ungdomar. Framför allt förklara att skulden aldrig ligger hos dem, och att det är ok att berätta för en vuxen.

Det är varje barn och ungdoms rättighet till en trygg och säker tillvaro. Varje barn och ungdoms rätt till sin egen kropp.

En bra sajt att läsa mer på och för att förstå hur fort det går tills hoten börjar komma, är sidan www.safeselfietalks.se. Där har du även möjlighet att testa en fiktiv förövare.

Caroline Engvall som ligger bakom sajten arbetar tätt ihop med ECPAT och är även konferencier för dagen.

  • Vad är historian bakom “Move by heart”?

-Jag har alltid tyckt om att bidra med det jag har förmåga till. Uppskattat det privilegium jag haft och har i livet, och känt att jag vill ge tillbaka något, att det på något sätt är min ”skyldighet” fast ur ett fullständigt positivt perspektiv. 

Jag har arbetat med projektledning (mycket events) i många år och har en lång träningsbakgrund både som dansare, PT och gruppträningsinstruktör. För mig en perfekt kombo för att skapa ett välgörenhetsevent kopplat till träning, välmående och välgörenhet.

Namnet ”Move by Heart” kom till inför detta år. Jag ville ha ett namn som inte är förknippat till en organisation, men som tydligt talar om vad det står för. När vi öppnar upp och möts utan roller, skal och fasader, mår vi alla bättre är min övertygelse.

Där vi gör något gemensamt, oavsett vem vi är, för en god saks skull. Under detta events gång har jag mer eller mindre bestämt mig för att det är ECPAT jag kommer skänka pengarna till även kommande år. Även om jag skulle vilja hjälpa alla barnorganisationer.

Event move by heart

  • Vad kan en som deltagare förvänta sig av välgörenhetseventet?

-En dag full av sköna energier, både från de på scenen och av andra tränande. Det är några av Sveriges bästa instruktörer som står på scenen. Det är en härlig blandning av klasser, både dans, rörlighet och ren power.

Jag ville att schemat skulle passa en bredare massa, och är du inte en van dansare så kommer du kunna hänga med i alla fall. Dessutom behöver du inte delta på allt. Var bara med på det som passar dig och njut av stämningen i övrigt. 

Det kommer även finnas en del utvalda utställare på plats. Vårt gemensamma mål är att bidra till att göra världen bättre. Det är den röda tråden och väldigt viktigt för mig. Vi kan alla göra något gott och skapa ringar på vattnet. Pass it on.

Det kommer även vara en del happenings och utlottningar i pauserna under dagen. Det kommer helt enkelt utan att överdriva, bli MAGISKT, så anmäl dig du också!

  • Hur kan 100% av intäkterna gå till ECPAT?

-Genom att jag och företag som Memlin och Artipelag bidrar med det vi kan. Kunskap, verktyg och utrymmen, utan motkrav på pengar.

Det är också så vi lyfter godheten som finns i samhället. Den försvinner lätt bland all negativ media, men den finns där, den är stark och bidrar till förändring i rätt riktning. Ett stort gäng fantastiska volontärer bidrar även med närvaro och hjälp denna dag.

  • Varför valde du just Memlin som potentiell medsponsor?

-Jag ska ärligt säga att jag googlade verktyg, jag ville inte välja att fråga någon av de mer välkända aktörerna. Jag kikade runt lite, föll för er approach. Testade gratis versionen och tyckte att det var klockrent.

Sedan mailade jag er och blev dagen efter uppringd av en av ägarna till Memlin.  Ja, på den vägen är det. Blir så genuint glad i hjärtat när samarbeten på det här sättet blir till.

  • Vad gillar du mest med verktyget Memlin?

-Jag gillar layouten i verktyget. Jag tycker även att det fungerar bra att göra ändringar i mobilen, vilket är väldigt viktigt. Funktionen att kunna dra ut listor med olika kriterier är också bra. Er logga är väldigt snygg och smälter in bra också!

  • Kan vem som helst bidra även om en inte kan vara på plats den 24 november?

-Absolut, ett alternativ är att maila mig på rebecca@holisticfuture.se och meddela att du önskar skänka pengar, så återkopplar jag med BG nummer.

Det andra är att bli månadsgivare eller på annat sätt stödja Ecpat i sitt arbete. Gå in på www.ecpat.se och ta reda på vad just du kan göra.

Viktigast av allt kanske, skaffa dig kunskap om hur förövarna går tillväga ute på nätet. Det kan vara precis vem som helst av våra barn och ungdomar som drabbas.

Gå gärna in på ECPAT och lär dig mer om hur du kan tolka signaler hos en som kan vara utsatt för sexuella övergrepp. Det är också att bidra.

Avslutningsvis,

  • Vilket råd skulle du ge ditt 21-åriga jag?

Andas med livet. Du hinner göra och spendera tid på att bara vara också. Lyssna på insidan, vad vill du? Vad behöver du för att vara i goda tillstånd? Lev livet därefter.

Och…DU är bra precis som du är. Alltid. 

Vill du ha mer information om ”Move by heart” och eventet?

Kolla här: www.holisticfuture.se/move-by-heart


Ta reda på mer:

Den kompletta eventplanerings-guiden; Del 1 - Före eventet

10 icebreakers för alla möten och företagsevent!

Vad är ett eventsystem?